Suplement diety. Producent: Sanum Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Gospodarka kwasowo-zasadowa ma decydujący wpływ na wszelkie procesy życiowe zachodzące w naszym organizmie. Najlepszy dla nas jest stan równowagi kwasowo-zasadowej, co odpowiada wartości pH moczu 7. Jeżeli wartość ta spada poniżej 7, przeważają kwaśne składniki moczu; jeśli pH jest poniżej 6, następuje patologiczne zachwianie równowagi. Przy odczynie pH moczu powyżej 7 przeważają w nim składniki zasadowe.
W przypadku długotrwałych przesunięć pH w stronę odczynu kwaśnego, wzrasta udział kwaśnych produktów przemiany materii w płynach komórkowych i w moczu, co może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie.
Im większy udział kwaśnych produktów przemiany materii, tym trudniej są one wydalane. Prowadzi to do wzmożonego nagromadzenia nierozpuszczalnych pozostałości przemiany materii, jak np. kwas moczowy, co powoduje skłonność do zachorowania na choroby reumatyczne i tworzenie się kamieni w drogach moczowych.
Jednocześnie kwaśne pozostałości przemiany materii odkładają się w tkankach, utrudniając swobodny przepływ erytrocytów w naczyniach włosowatych (obniżona ruchliwość czerwonych krwinek z tendencją do blokady naczyń). Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego jest typowym objawem towarzyszącym nasilających się zaburzeń przemiany materii. Przewlekłe zaburzenia przemiany materii występują w przypadku takich chorób jak: cukrzyca, choroby reumatyczne, schorzenia wątroby, kamica żółciowa, nerkowa, kamienie w pęcherzu moczowym, miażdżyca, zaburzenia pracy serca i zaburzenia krążenia, nadciśnienie tętnicze, zaparcia, zapalenie oskrzeli, astma, migrena, choroby nowotworowe. Z zachwianiem równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej i przesunięciem w stronę odczynu kwaśnego mamy dziś do czynienia coraz częściej, choćby ze względu na warunki życia i otaczające nas środowisko. Równowaga ta ulega dalszemu zachwianiu poprzez nadmierne spożycie produktów żywnościowych stymulujących wytwarzanie kwasów, takich jak np. mięso, tłuszcz, ser, jajka a z używek alkoholu i nikotyny. SKŁADNIKI Dwuwęglan sodu, laktoza, celuloza, skrobia ziemniaczana, stearynian magnezu, sól sodowa sacharyny, guma arabska, maltodekstryna, olej miętowy. 1 tabletka zawiera 1 g dwuwęglanu sodu SPOSÓB UŻYCIA Dorośli: 3 x dziennie jedna tabletka. Popić dużą ilością płynu.
|