Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies.

Jeżeli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celach statystycznych. Więcej informacji »

X
Apteka Izyda Twoja Apteka Katarzyna Raczkowska - sprzedaż wysyłkowa

Koszyk

Twój koszyk jest pusty!


Szukaj


Kategorie


Producenci


Zezwolenie

Koncesja na prowadzenie apteki, wydana przez Podlaski Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Białymstoku.

  Koncesja

  Zaświadczenie WIF


Nowości na e-maila

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowościach w ofercie Twoja Apteka Katarzyna Raczkowska - sprzedaż wysyłkowa - wpisz w poniższy formularz swój adres e-mail. Jeśli już jesteś na naszej liście i chcesz się wypisać - również podaj swój adres e-mail.


Poleć stronę znajomemu

Wpisz adres e-mail znajomego, któremu chcesz polecić stronę Twoja Apteka Katarzyna Raczkowska - sprzedaż wysyłkowa:




Wapń i magnez w postaci cytrynianu 50 tabletek Solgar

Cena: 50.00 zł brutto/ 46.30 zł netto
Dodaj do koszyka



Kliknij, aby powiększyć zdjęcie.
Wszystkie minerały występujące w naturze są związane molekularnie z jakąś substancją, to wiązanie nazywamy chelatacją (od greckiego słowa znaczącego "chwytać"). Nieorganiczne chelaty minerałów (siarczany, fosforany, węglany) cechuje niski stopień przyswajalności. Wiązanie nieorganiczne jest bardzo słabe i zazwyczaj rozpada się w kwasach żołądkowych. Do najskuteczniej wchłanialnych należą organiczne chelaty minerałów (aminokwasowe i cytryniany). Cytryniany minerałowe zawierają jon minerału związany z kwasem cytrynowym. Najczęściej otrzymuje się cytryniany wapnia, magnezu i cynku. Jedną z istotnych cech cytrynianu cynku jest fakt, że występuje on w mleku matki.
Wapń jest najliczniejszym minerałem w organizmie stanowi 1,5% do 2% łącznej masy ciała, a kości zawierają ponad 99% wapnia występującego w organizmie. Oprócz swej podstawowej roli związanej z budową i regeneracją kości i zębów, wapń zajmuje znaczące miejsce w aktywności enzymatycznej organizmu. Od tego minerału uzależnione są skurcze mięśni, uwalnianie neuroprzekaźników, regulacja pracy serca i krzepnięcie krwi. Współczesna fizjologia żywienia zwraca uwagę na powiązanie poziomu wapnia w diecie z występowaniem wielu schorzeń i zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.

Osteoporoza
Osteoporoza znaczy dosłownie "porowata kość". Normalnie u obu płci występuje utrata masy kostnej po 40 roku życia, ale u kobiet ryzyko osteoporozy jest znacznie większe. Mniej więcej jedna kobieta na cztery w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Mimo że osteoporoza wpływa na cały szkielet największa utrata masy kostnej dotyczy zazwyczaj kręgosłupa, bioder i żeber. Ponieważ kości te narażone są na największe obciążenia, są one podatne na ból, zniekształcenia i pęknięcia. Należy pamiętać, że osteoporoza to coś więcej niż tylko brak wapnia w diecie. Jest to złożone schorzenie obejmujące czynniki związane z kwestiami hormonalnymi, żywieniowymi i stylem życia. Odpowiednie spożycie wapnia pomaga ograniczyć utratę masy kostnej. Wielu specjalistów zaleca dzienną dawkę w ilości 1500 mg. Badania dowiodły, że wzrost podaży wapnia w diecie skutecznie pomaga w każdym stadium choroby, jak również opóźnia jej wystąpienie. Także odpowiednie spożycie wapnia w dzieciństwie i okresie dojrzewania ma wpływ na wartość szczytową masy kostnej i szybkość jej utraty w wieku dorosłym. Cytrynian wapnia jest najlepszą formą suplementu ze względu na bardzo duże przyswajanie i bardzo małe ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Nadciśnienie tętnicze
Badania ludności wskazują, iż niedostateczne spożycie wapnia może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Wykazano również, iż odpowiednio wysoki poziom wapnia w diecie może zapobiec nadciśnieniu tętniczemu wywołanemu spożyciem dużych ilości soli.

Ciąża
Wapń może mieć istotne znaczenie w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia tętniczego związanego z ciążą. W przeprowadzonych badaniach kobiet ciężarnych z nadciśnieniem stwierdzono: odpowiedni poziom wapnia w diecie w okresie ciąży powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego (skurczowego jak i rozkurczowego). Zważywszy na żywieniowe znaczenie wapnia i jego potencjalną rolę w ograniczaniu nadciśnienia tętniczego powodowanego przez ciążę zaleca się dbałość o spożywanie dostatecznej ilości tego składnika w czasie ciąży (obok magnezu, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych składników).

Profilaktyka przeciwnowotworowa
W ostatnich latach coraz więcej jest doniesień mówiących o tym, iż wysoki poziom wapnia w diecie może zapobiegać powstawaniu raka jelita grubego. Niektóre badania wykazują, iż zwiększona ilość wapnia w diecie może niwelować negatywny wpływ niektórych czynników pobudzających rozwój raka sutka.

magnez
Magnez zajmuje drugie miejsce po potasie pod względem stężenia w komórkach organizmu. Około 60% magnezu zawartego w organizmie znajduje się w kościach, 26% w mięśniach a pozostała część w tkankach miękkich i płynach organizmu. Najwięcej magnezu znajduje się w tkankach o wysokim stopniu aktywności metabolitycznej (mózg, serce, wątroba i nerki). Mimo, że najczęściej mówi się o odpowiednim poziomie wapnia w diecie, dla wielu osób odpowiedni poziom magnezu w diecie może mieć o wiele większe znaczenie.

Choroby układu sercowo-naczyniowego
Magnez jest bezwzględnie niezbędny dla właściwego funkcjonowania całego układu sercowo-naczyniowego. Powszechnie dostrzega się istotną rolę magnezu w zapobieganiu chorobom serca i udarom. Badania wykazały częstsze występowanie zmian miażdżycowych naczyń krwionośnych u ludzi z niskim spożyciem magnezu. Zapewnienie odpowiedniego poziomu magnezu w diecie prowadzi do lepszej normalizacji wyników poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Spożycie odpowiedniej ilości magnezu przez osoby chore z nadciśnieniem tętniczym normalizuje skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Osteoporoza
Magnez odgrywa znaczącą rolę w równowadze i stabilności mineralnej kości. U kobiet z osteoporozą poziom magnezu w kościach jest niższy niż u kobiet zdrowych. Stwierdzono, że mineralna masa kostna jest większa u kobiet, które spożywały dostateczną ilość magnezu (powyżej 180 mg / dzień).

Ciąża
W czasie ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie na magnez wzrasta o 50% (z 300 do 450 mg). Wynika to z potrzeb rosnącego płodu, łożyska oraz ze wzrostu masy ciała kobiety ciężarnej. W czasie karmienia piersią większe zapotrzebowanie na magnez spowodowane jest koniecznością uzupełniania strat tego minerału wydalanego z mlekiem. W badaniach nad rolą magnezu w organizmie kobiet ciężarnych odnotowano ogromne korzyści wynikające ze spożywania magnezu. Dlatego też zapewnienie odpowiedniego poziomu magnezu w diecie może pomóc urodzić zdrowe dziecko.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego i bolesne miesiączkowanie
Niedobór magnezu jest ściśle powiązany z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Poziom magnezu w czerwonych krwinkach u badanych kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego jest znacznie niższy niż u innych kobiet. Jedna z prób klinicznych magnezu w grupie kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego wykazała zmniejszenie: nerwowość u 89%, wrażliwości piersi u 96%, przybrania na wadze u 95%. W innym badaniu dieta z odpowiednią ilością magnezu odczuwalnie łagodziła zmiany nastroju związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Migrenowe i napięciowe bóle głowy
Szereg badaczy wiąże niski poziom magnezu z migrenowymi i napięciowymi bólami głowy. Niedobór magnezu zapoczątkowuje wydarzenia prowadzące do ataku migreny lub bólu głowy. Obniżony poziom magnezu stwierdza się w osoczu, ślinie i czerwonych krwinkach osób cierpiących na migreny, co wskazuje na konieczność zapewnienia odpowiedniej ilości tego składnika w diecie, ponieważ jedną z głównych funkcji magnezu jest utrzymanie prawidłowego napięcia naczyń krwionośnych.

Zmęczenie
Niedobór magnezu, może prowadzić do zmęczenia i symptomów podobnych do zespołu przewlekłego zmęczenia. U wielu pacjentów z tego typu problemami występuje niski poziom magnezu w czerwonych krwinkach. Te dane same ukazują, że dieta bogata w magnez może zwiększyć poziom energii. Korzystny skutek zazwyczaj odnotowano po 4-5 dniach a czasami nawet po 10 dniach. Spożywanie dostatecznej ilości magnezu kontynuowano przez 4-6 tygodni i zmęczenie często nie powracało.

Cukrzyca i hipoglikemia
Magnez odgrywa kluczową rolę w wydzielaniu i działaniu insuliny. Bez odpowiedniej dawki magnezu w komórkach organizmu kontrola cukru we krwi nie jest możliwa. Diabetycy muszą zapewnić sobie odpowiedni poziom magnezu w diecie, ponieważ odgrywa on istotną rolę w metabolizmie glukozy i wspomaga działanie insuliny. Dieta bogata w magnez w cukrzycy jest bardzo ważna również z innych przyczyn, magnez może zapobiec niektórym powikłaniom w cukrzycy jak na przykład retinopatii i chorobom serca.

Skład i sposób użycia preparatu zawierającego wapń i magnez w postaci cytrynianu stanowiącego uzupełnienie zróżnicowanej diety:

Sposób użycia:

Osoby dorosłe dwie (2) do trzech (3) tabletek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

 

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.               

Wszystkie produkty firmy Solgar są hipoalergiczne. Dlatego nie zawierają cukru, soli, skrobi, kukurydzy, oraz żadnych sztucznych środków konserwujących, zapachowych lub barwiących. Używamy wyłącznie szklanych opakowań, co gwarantuje maksymalną świeżość i aktywność wszystkich składników.


Twoja Apteka Katarzyna Raczkowska - sprzedaż wysyłkowa     tel. (85) 661 11 48    ul. Armii Krajowej 1c    15-662 Białystok    tel. (85) 661 77 21